A PHOTOPOLY tapasztalata szerint a fotósok jelentős hányada a kata szerint adózik, így sokak gondolják, hogy húsbavágó lesz a kormányzati döntés – de mire is számíthatunk az eddigi információk alapján?

Villámgyorsan ment át a magyar parlamenten a kata módosításáról szóló törvényjavaslat, amelyet 2022. július 11-én hétfőn nyújtottak be, kedden pedig már meg is szavazta a fideszes többségű országgyűlés. Ez a döntés sokaknál kiverte a biztosítékot, olyannyira, hogy spontán tüntetésshullám indult Budapesten és több vidéki városban.

Kormányzat: vissza a nullponthoz

„A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) új szabályozásával a kormány visszatért a kiinduló ponthoz, ahhoz a szándékhoz, amiért az adónem megszületett, hogy legyen a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, vagy termékeket értékesítő egyéni vállalkozóknak egy alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, ésszerű adózási forma” – hangzik el az érv a kormányzati kommunikációban, amihez hozzáteszik: a törvénymódosításra azért volt szükség, mert sok munkaadó bújtatott foglalkoztatásra használta a jogszabályi lehetőséget.

Mielőtt azt gondolnád, hogy itt a világvége, és eladod a felszerelésed, olvass tovább, hogy megtudd, mi változik és hogyan érdemes folytatnod az ipart. Lelőjük a poént: a fotósok nem jártak annyira rosszul, más kreatív iparági szereplőkhöz képest. Jancsó Gergely fotós és vlogger szokásos alaposságával járja körbe a témát, nézd meg a videóit és olvasd a kommenteket, frissítéseket is, hogy naprakész légy.

Figyelj és konzultálj

Általános javaslat: Az új szabályozás szeptember 1-től lép érvénybe, addig sok minden változhat, ezért igyekezz követni az eseményeket. Kérd meg a könyvelődet is, hogy tájékozódjon és segítsen a döntésben, vagyis megéri-e fotós pályafutásodat folytatni.

Mérlegelj: kik a megbízóid?

Aki esküvő fotózással, baba-mama, tabló és osztálykép fotózással, vagy épp jegyesfotózással foglalkozik főként, számunkra van egy jó hírünk: ha a megbízó magánszemély és a számlát is magányszemélynek állítod ki, nyugodtan hátradőlhetsz, nem változik semmi az adózásban, folytathatod, ahogy eddig csináltad. Ez azonban csak addig igaz, ha egyáltalán nincsenek céges megbízásaid!

Céges megbízások

Ha zömében cégeknek dolgozol és számlázol, akkor marad az, hogy az átalányadózást választod. Az átalányadózás lényege, hogy a tevékenységhez van egy vélelmezett költséghányad rendelve, amelyet a bevételből levonva kijön a nyereség. Ez után kell az adót, járulékokat és közterheket, fizetni. Nincs szükség tehát költség számlák gyűjtésére.

De mennyi az annyi?

Jó hír, hogy a fényképészet (7420 TEÁOR) a 80% költséghányadba esik, így a bevételed 80% automatikusan költségnek minősül. Egyes szakmáknál ez lényegesen alacsonyabb is lehet – ezért jó a hír. A rossz az, hogy az adóterhek és az adminisztráció (könyvelés) mindenképp drágább lesz, mint a katánál volt. Gergő videójában levezeti, hogy pl. 10 millió forintos éves bevételnél ez mindössze pár százezer forint különbséget jelent. De hogy konkrét számokat is láss, a tavalyi bevételed alapján ki is kalkuláhatod az alábbi linken, mekkora mértékű változásra számíthatsz:

TOVÁBB AZ ACTEGON KALKULÁTORÁRA

A PHOTOPOLY fotósokat is érinti a változás

Miután a megbízást cégként adjuk, ezért katásként nem fogsz tudni szeptember 1-től a PHOTOPOLY-t műkődtető SBH Images Kft.-nek számlát kibocsátani. Ezért kérjük, mérlegeld, hogy átlépj az átalányadózás alá. Bár nem példa nélküli, de bonyolult és elég sok levonással jár, ha a munkadíjadat bér jellegű kifizetésként – számla adása nélkül, de a NAV felé bejelentve – szeretnéd megkapni, így ezt az opciót nem javasoljuk.

A blogcikk tájékoztató jellegű, ezért ha fényképész vagy, illetve videó gyártással is foglalkozol, mindenképp konzultálj szakemberrel, könyvelővel, vagy adótanácsadóval, hogy az aktuális jogszabályok alapján tudj kalkulálni és döntést hozni.

kata, átalányadó, fényképész, TEÁOR 7420, fényképészet, fotós, adózás