A rangos EISA (Expert Imaging and Sound Association) bejelentette 2019-2020 év legjobb kameráit, objektívjeit és fotográfiai termékeit.
Az EISA díjazottakat a világ 17 országából 17 vezető fényképészeti kiadvány szakértői választja ki évről évre.
Habár az EISA honlapján közzétett indokások fordítása nem feltétlenül tűnik szakszerűnek, a hitelesség miatt változtatás nélkül tesszük közzé.

Az Év Kamerája: Nikon Z6

A Nikon Z6 tükör nélküli (mirrorless) kamera nyerte el a az Év Kamerája díjat. Az EISA a következőkkel indokolta a döntést:

„A Z 6-tal a Nikon kiváló fényképezőgépet készített szenzációs kezeléssel és robusztus építési minőséggel, amely kiváló képeket nyújt szinte minden fényképezési helyzetben. Az autó fókusz rendszer magában foglalja az Eye-Detection AF-t, amely lehetővé teszi a pontos fókuszálást, bárhol legyen a tárgy a látómezőben. A nagy és éles elektronikus kereső valóban pontos képet nyújt a képek megjelenítéséről, míg a vázon belüli képstabilizálás segíti a képek élességét megőrizni minden objektívvel, ami használható vele, beleértve az F-bajonettes DSLR optikát is. Egyszerűen ez a legjobb, mindenre kiterjedő kamera, amelyet a komoly fotósok most vásárolhatnak. „

Az „Advanced Camera” kategória győztese: Fujifilm X-T3

Az X-T3-val a Fujifilm a populáris X-rendszert még magasabb szintre emeli. Az új 26 megapixeles X-Trans CMOS 4 képérzékelő nem igényel alul áteresztő szűrőt, ezért szokatlanul részletes képeket biztosít. A fényképezőgép rendkívül gyors autó fókuszt és folyamatos felvételezést nyújt akár 30 képkocka/másodperc sebességgel, az akció fényképezéshez így kiválóan alkalmas. A videó mód hasonlóan lenyűgöző, 4K felvételt kínál 60 kép/mp sebességgel, olyan professzionális funkciókkal, mint például az F-Log és a Hybrid Log Gamma. Azoknak a fotósoknak, akiknek nincs szükségük az X-T3 fejlett funkcióira, figyelemébe ajánljuk a kevésbé drága testvérmodellt, az X-T30-at. – írja az EISA indoklása.

Az „Advanced Full-Frame Camera” győztese: Panasonic LUMIX S1R

„A Panasonic LUMIX DC-S1R egy rendkívül jól felépített professzionális kamera, amely jelentős védelmet nyújt az időjárási viszontagságok ellen. A kamera kombinálja a gyors teljesítményt a rendkívül magas 47,3 megapixeles felbontással, és rendkívüli képminőséget biztosít, amely kiemelik a legjobb versenytársai közül. Emellett a nagy felbontású Multishot funkció hatalmas 187 megapixeles képeket kínál hihetetlen részletességgel. Továbbá, a kamera ergonómiája első osztályú, nagy elektronikus keresővel, amely új szabványt állít fel a részletekre és egy háromutas billentő érintőképernyőre. Adjon hozzá átfogó videofunkciót, és van egy tökéletes kamera a profik számára.”

A „Full Frame” kategória legjobbja:  Canon EOS RP

„Az EOS RP-vel a Canon lenyűgözően megfizethető belépést biztosít a teljes kép kivágású tükör nélküli kamerák piacára. A 26,2 megapixeles érzékelő és a nagy teljesítményű DIGIC 8 processzor segítségével kiváló képminőséget biztosít. Egy másik erős pont a nagyon érzékeny 4779 pontos hibrid autó fókusz-rendszer, amely lehetővé teszi a megbízható fókuszálást rendkívül gyenge fényben is. A kompakt és könnyű váz mind a kiváló új RF objektívekkel, mind az összes meglévő EOS EF és EF-S objektívvel használható a Canon EF-EOS R adapterrel. Az áramvonalas vezérlési elrendezés és a többirányú csuklós LCD érintőképernyő a fényképezőgépet nagyon könnyen használhatóvá teszi. ” – inkolja az EISA a díjat.

A kompakt kategória királya: Sony RX100 VI

A Sony Cyber-shot RX100 VI a legmodernebb fotótechnológiát helyezi egy nagyon kompakt testbe, amely egy süllyeszthető elektronikus keresőt és beépített vakut tartalmaz. A 24-200mm-es zoom objektív minden szükséges rugalmasságot kínál, amire szükség lehet, különösen utazáskor. A 20,1 megapixeles szenzor rengeteg részletet nyújt, míg az akció fotózáshoz a fényképezőgép 24fps -es sorozatképes módot kínál. Egy nagyon gyors és megbízható szem autó fókusszal a portrék élesek lesznek. A kamera lenyűgöző videó funkciókat is kínál, beleértve a 4K felvételt és a szuper lassított mozgást. A beépített vezeték nélküli technológia, mint például a Bluetooth, az NFC és a Wi-Fi, zökkenőmentes együttműködést biztosít az okostelefonjával vagy Tabletjével.

A legjobb termék fotó/videó kategóriában: Sony a6400

Az olyan tartalomkészítők számára, akik legalább annyi videót készítenek, mint állóképet, az α6400 ehhez lenyűgöző eszközkészletet tartalmaz a kompakt, és könnyen kezelhető vázban. A csúcs kétségtelenül a Sony innovatív valós idejű követése és a valós idejű szem AF-a, amely a tárgyat élesen tartja, függetlenül attól, hogy hogyan mozog a térben. A további fejlett videó opciók közé tartozik a 4K magas dinamikai tartományú felvételi képesség, az S-Log profilok a profi szín beállításhoz, egy flip-up képernyő, amely előre nézhet a Selfi-készítéshez és egy mikrofon aljzat a kiváló minőségű hangfelvételhez. Eközben a fotósok nagyon is értékelik a 24 megapixeles képfájlok kiváló minőségét.

Innovációs díj: Fujifilm GFX100

” A GFX100 segítségével, a Fujifilm egy 100 megapixeles közepes formátumú fényképezőgépet készített, amely nem szenved a nagy érzékelővel, nagy felbontású rendszerekkel kapcsolatos korlátozásoktól. Az első ilyen típusú kamera vázon belüli-képstabilizálással. Optimálisan használható a kézből való fényképezéshez, sokkal szélesebb körű körülmények között, mint anélkül. A rugóval szerelt zárszerkezet elkülönül az érzékelőtől, ami minimalizálja az élességet befolyásoló vibráció kockázatát. A GFX100 az első közép-formátumú kamera, amely érzékelő fázisérzékelést kínál, ami sokkal gyorsabb autó fókuszt eredményez. Ráadásul ez az első közép-formátumú kamera, amely 4K videofelvételt készít a crop nélkül. „

További díjazott termékek:

Objektív innováció: Canon RF 28-70mm f/2L

Fotó innováció: Sony Real-time Eye AF

Fotó szoftver: Skylum Luminar

Zoom objektív: Tamron 35-150mm f/2.8-4 Di VC OSD

Nagylátószögű zoom objektív: Tamron 17-28mm f/2.8 Di III RXD

Sztenderd zoom objektív: Canon RF 24-105mm f/4L IS

Professzionális sztenderd zoom objektív Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S

Zoom teleobjektív: Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM

Professzionális telezoom: Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM

Fix nagylátószögű objektív: Sony FE 24mm f/1.4 GM

Fix sztenderd objektív: Canon RF 50mm f/1.2L

Fix portré objektív:  Sony FE 135mm f/1.8 GM

Fix teleobjektív: Sony FE 400mm f/2.8 GM OSS

Fix szuper teleobjektív: Canon EF 600mm f/4 IS III

Forrás: eisa.eu